Trotse oorsprong!

Alle landstreken hebben zo hun karakteristieke gerechten; Groninger Mosterdsoep, Limburgse Vlaai, Arnhemse Meisje en Fryske duumpkes. Prachtig vinden we dat!

Daarnaast heb je natuurlijk gewassen of landbouw die specifiek is voor een regio. Zo worden er van origine veel uien verbouwd in Zeeland en veel voedermais in Brabant. Zo komen er veel bonen ook uit een specifieke regio, de Cannellini uit Toscane bijvoorbeeld.

Wij houden onze streekproducten nog even iets dichter bij huis, maar we gaan zeker nog uitbreiden in de toekomst. We hebben nu mooie bonen uit het Hollandse land geselecteerd, bonen met historie. Omdat we trots zijn op onze eigen cultuur en oorsprong!

Heel bijzonder:

Onze citroenbonen, grauwe erwten en krombekbonen komen uit Noord-Holland. Daar werd de teelt van peulvruchten heel belangrijk in de Gouden Eeuw. Vanuit de haven van Hoorn gingen de Noord-Hollandse boontjes met de V.O.C. schepen mee om de hongerige zeelui te voeden. Het mooie van bonen is de hoeveelheid eiwitten en mineralen die ze bevatten. Daarnaast kunnen ze prima gewekt worden in zeewater. Ideaal dus voor maandenlange zeereizen!

Onze citroenboontjes en krombekken worden nog heel traditioneel na de oogst op het land gedroogd op ruiters. Ruiters zijn kleine piramides van houten palen waar de peulvruchten met de hand op gestapeld worden. Meestal gebeurt dit in september en drogen de peulen een week of drie, daarna kunnen de bonen gedorst worden.