Er is bewijs uit epidemiologische studies dat het eten van peulvruchten een rol kan spelen bij het voorkomen van chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht, evenals bij het verbeteren van darmgezondheid. Vaak zijn dit onderzoeken naar gezondheidseffecten van bepaalde voedingspatronen waarin peulvruchten een belangrijke voedingscomponent zijn.

Zo blijken het in peulvruchten aanwezige eiwit en voedingsvezel de vertering te vertragen en het gevoel van verzadiging te verlengen.
Verschillende in peulvruchten voorkomende componenten zouden de kans op hart- en vaatziekten kunnen verlagen, zoals oplosbare voedingsvezels, fytosterolen, magnesium, kalium, koper en foliumzuur. Het aanwezige kalium en magnesium speelt een rol bij de beheersing van de bloeddruk.
Ook zijn er studies die een gunstig effect op de cholesterolspiegel aantonen.
Voor diabetespatiƫnten zijn peulvruchten een goede bron van langzaam verteerbare koolhydraten. Voedingsvezel en plantaardig eiwit kunnen bovendien de glycemische index van een maaltijd verlagen. Peulvruchten kunnen het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes verminderen.

Bron & meer info.