Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Het zijn de zaden uit de peulen van vlinderbloemige planten (de familie van de Fabaceae) of de hele peulvruchten. Soms kan de hele peulvrucht vers worden gegeten, zoals bij peulen, sperziebonen en snijbonen. Soms worden alleen de zaden gegeten, bijvoorbeeld bij bruine bonen en erwten.  Soms beide, zoals bij bepaalde pronkbonen. Veel zaden worden gedroogd, maar tuinbonen worden juist vers gegeten.

De familie van de vlinderbloemigen is een van de grootste families van bloeiende planten ter wereld, met volgens de internationale peulvruchtendatabase ILDIS zo’n 18.000 geclassificeerde soorten rond 650 plantengeslachten.

Erwten (Pisum sativum)

De erwt behoort in verschillende delen van de wereld tot de belangrijkste peulvruchten. Erwten worden als groene onrijpe zaden gegeten en als droge zaden. Akkererwten zijn een van de oudste veldgewassen. Vanuit Klein-Azië en het Midden-Oosten hebben ze zich snel over Europa en Azië verspreid. Al een kleine 10.000 jaar wordt de erwt verbouwd en gegeten.

Mahuna biedt een reeks van zeven variëteiten erwten, waaronder een aantal oude rassen van eigen bodem, zoals de grauwe erwt.

Linzen (Lens culinaris)

Linzen staan al duizenden jaren op het menu, als eerste in het Midden-Oosten. Tegenwoordig worden ze over de hele wereld geteeld en geconsumeerd. Belangrijke producenten zijn Canada, India, Australië en Turkije. Wereldwijd bestaan er tientallen variëteiten.

Lenzen ontlenen hun naam aan het Latijnse woord voor linze, lens, omdat hun vorm zo op die van de linze lijkt.

Zeven typen linzen heeft Mahuna in haar assortiment, in de kleuren rood, geel, groen en zwart.  Ze worden geteeld door boeren in Turkije, Frankrijk en Canada.

Bonen

Dé boon bestaat niet. Kijk maar eens naar de uiterlijke verschillen en verschillen in smaak tussen bijvoorbeeld limabonen, mungbonen, oogbonen, adukibonen en pronkbonen.

Gewone boon (Phaseolus vulgaris)

Alleen al de gewone boon kent een enorme variatie aan rassen, die sterk kunnen verschillen in uiterlijk en smaak. Van sommige worden alleen de zaden gegeten, zoals bij de witte en de bruine boon, van andere juist de peul. Dat laatste is het geval bij de sperzieboon, de haricot vert en de snijboon.

Mahuna levert onder meer gedroogde bonen. Tot het assortiment behoren een aantal bijzondere en weinig geteelde landrassen. Vooral in Noord-Nederland worden die nog verbouwd. Fraaie voorbeelden zijn de krombekboon, een witte boon uit Noord-Holland, de gritney, een kidneyboon uit Friesland en de Reade Krobbe, een boon met een mooie ‘tekening’ uit Friesland.

Kiemgroente

Kiemgroente zijn jonge net ontkiemde plantjes. Een aantal droge peulvruchten leent zich uitstekend voor het ontkiemen. De bekendste is de mungboon, die wij in Nederland vooral ontkiemd kennen als taugé. Maar ook kikkererwten, groene erwten, mothboontjes en adukibonen kun je hier prima voor gebruiken.

Wil je meer weten over kiemgroente, kijk dan op de site van het Voedingscentrum.